Integrace a komunikace s Flexibee – 01. Dativery – připravené scénáře

Dativery je služba, která pomocí webového rozšíření (Google chrome) nebo pluginů v aplikaci poskytuje vybrané informace v vzájemném kontextu. Teoreticky takto můžete integrovat informace ze všech aplikací s veřejným API. Představím zde 2 scénáře užitečné při práci s Flexibee. Existuje jich mnohem více a zkušený uživatel je může kombinovat a vytvářet. Příklad je možné projít s prázdnou instalací, demo firmou ve webové aplikaci nebo testovací firmou, ale už kvůli názvu příkladu sem dám zálohu na Truhlík s.r.o.

Komplexní scénář logo dle názvu v FlexiBee – webové rozhraní

Scénáře je možné doplnit a upravit. Přidal jsem službu Firmo. A vyřadil jsem FullContact. Merk a Firmo jsou velmi podobné služby poskytující data o firmách extrahovaných z rejstříků z Justice.cz a jiných rejstříků a databází. Stává se, že v jedné službě o firmě data jsou a v druhé ne a jindy je to naopak. Závisí na ochotě českých firem zveřejňovat závěrky. Ta není valná (Trešl, Filip (2016)), i když je to povinnost ze zákona . Obdobná služba čerpající data z anglického Companies House by fungovala mnohem lépe.


Přidal jsem další užitečnou službu CreditCheck. Semafor CreditCheck u záznamů v FlexiBee – webové rozhraní vás upozorní na možné riziko, aniž byste museli opakovaně a ručně každou firmu prověřovat. Je to ze všech nejčastěji fungující služba. Zobrazuje se i u menších firem

Ke scénáři je nutné vyplnit přihlašovací údaje jen k Flexibee, ostatní služby fungují bez zásahu.

K vydané faktuře se ve spodní části objeví informace získané službou Dativery. Objeví se logo. Semafor CreditChecku ukazuje zelenou. Firma nemá problémy s platební morálkou. Merk zobrazuje informace v intervalu a chybí rok. Firmo udává hlavní finanční ukazatele, ale data jsou z roku 2014.

CreditCheck v Gmail

Protože e-mailová zpráva neobsahuje informace o firmě odesílatele, používáme pro její zjištění službu FullContact a dále službu Merk pro zjištění IČO nalezených firem. Přidal jsem Firmo a mapy.

Takto vypadá sestavený scénář,

realita je však o něco chudší. Chybí údaje z Firmo a CreditChecku. Z Merku však vede odkaz přímo k podrobnějším informacích. Kde je jsou v časových řadách údaje do roku 2014 a závěrka v PDF z roku 2015. Získáme tak aspoň informaci historii firmy na jedno kliknutí.

Služba Dativery je jen tak dobrá, jak jsou dobrá data, která integruje. Dá se předpokládat, že v budoucnu bude větší tlak na zveřejňování závěrek ve strojově čitelné podobě. Užitečné by bylo, kdyby se zobrazovaly, alespoň odkazy ke službám, které z nějakého důvodu data nezobrazují.

Budu rád za každou konstruktivní poznámku či připomínku do komentářů pod příspěvkem nebo mě přímo kontaktujte

Facebook Comments

Napište komentář.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.