Komplexní příklad na daňovou evidenci v Pohodě – 08. Nákup materiálu – ze Slovenska za EUR

Nákup materiálu – ze Slovenska za EUR

Nákup 500 kg kovového materiálu v ceně 4 EUR/kg (CZK/EUR 24,50) ze Slovenska dne 2.12.2017. V CZK je přepočtená cena 49 000 CZK.  Další údaje:

IČ: 22222222, Kov abc s.r.o., Kovová 1, 911 01, Trenčín, BÚ: 222 222 222, doklad 021220171

Odlišnosti při obchodování mimo tuzemsko se promítají především do oblasti DPH. Při pořízení zboží z EU s místem plnění v tuzemsku podle § 11 ZDP od osoby povinné k dani vzniká tuzemskému plátci povinnost přiznat daň a zároveň má možnost uplatnit nárok na odpočet.

V členění DPH si povolte k zobrazování DDzbožíEU a PDzbožíEU.

Přijaté faktuře zadáte nulové DPH, v poli Členění DPH uvedete “PN – Nezahrnovat do přiznání

Po uložení dokladu zvolíte agendu Záznam/Vyměření DPH. V zobrazeném dialogovém okně Vyměření a odpočet DPH označíte možnost Vyměřit DPH z celkové hodnoty dokladu a dáte tlačítko Další. Na další straně průvodce vyberte sazbu DPH a předkontaci, která bude vyplněna na vytvořených daňových dokladech. Dále zvolíte členění DPH a datum. V daňové evidenci zadáte předkontaci u samovyměření “7ZNvýdaj – Nedaňový výdaj” a u odpočtu DPH “6ZNpříjem – Nedaňový příjem”.

Jako členění DPH můžete uvést např. při pořízení zboží v rámci EU u samovyměření DPH “DDzbožíEU – Pořízení zboží z jiného státu EU”, údaje vstoupí do řádku 3 v základní sazbě, do řádku 4 ve snížené sazbě.  U nároku na odpočet zadáte “PDzbožíEU – Pořízení zboží z jiného státu EU”, údaje vstoupí do řádku 43 v základní sazbě, do řádku 44 ve snížené sazbě.

A v interních dokladech se vytvoří doklad o přiznání a odpočtu DPH.

https://www.stormware.cz/podpora/faq/pohoda/235/Jak-postupovat-pri-porizeni-zbozi-v-ramci-EU-od-registrovaneho-platce-kde-mam-povinnost-priznat-dan-ale-vznika-mi-i-narok-na-odpocet/?id=664

 

Budu rád za každou konstruktivní poznámku či připomínku do komentářů pod příspěvkem nebo mě přímo kontaktujte (ne zákaznickou podporu společnosti STORMWARE)

Facebook Comments

Napište komentář.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.